بلاک چین چیست؟
قبل از ورود به دنیای ارزهای دیجیتال خوبه بدونیم بلاک چین که احتمالا اسمشو شنیدین چی هستو چه خصوصیاتی داره و چه کاری برای دنیا انجام میده .
همین ابتدا خوبه بدونین ارز دیجیتال یه محصول بسیار کوچیک از فناوری بسیار بزرگ و پیچیده وسیع بلاک چینه و ارزهای دیجیتال که یه جورایی اسمش با بلاک چین گره خورده فقط قسمت کوچیکی از این تکنولوژیه .
اگر شما بلاک چین رو مثل یه کامپیوتر فرض کنین ارزهای دیجیتال فقط یه نرم افزار ساده و کوچیک نصب شده روی این کامپیوتره و کاربردهای خیلی وسیعتر از اونی که ما فکر می کنیم داره .
بلاک چین به یه روش ثبت اطلاعات و داده به صورت کاملا غیر متمرکز و کاملا توزیع شده میگن ، به عنوان نمونه :
فرض کنین ما می خوایم توی سیستم بانکی یه تراکنش مالی انجام بدیم ، مثلا مبلغ پونزده میلیون تومن رو به حساب یکی دیگه کارت به کارت کنیم ،خب تو این شرایط من به بانک دستور میدم این مبلغ رو به حساب فرد دیگه منتقل کن .
اینجا بانک میتونه به دلایل زیادی از انجام این کار سر باز بزنه مثلا بگه پونزده میلیون تومن از سقف تراکنش کارت به کارت بیشتره ، یا بگه به دلایل مالیاتی حساب شما مسدود شده .
پس تو این شرایط بانک اعمال حاکمیتی میکنه و من نمیتونم دخالتی به سیستم و شبکه داشته باشم چون اینجا یه واسطه ای بین منو داراییم یا همون پولم وجود داره که بانکه ، پس من اطلاعات حسابو مبلغ رو به بانک میدم و این واسط یا این کار رو برای ما انجام میده یا نمیده .
دلایل پیدایش بلاک چین
حالا ،بلاک چین به وجود اومده که هیچ واسطهای در کار نباشه و یه سیستم بسیار امنو شفاف در اختیار همه باشه .
همنطور که میدونین برای ثبت تراکنشهای بانکی ما یه سرور داریم که اطلاعات توی اون ذخیره و ثبت میشه و سطح دسترسی به این سرور برای کاربرانش میتونه متفاوت باشه که خب متفاوت هم هست ، یعنی دسترسی رئیس بانک خیلی بیشتر از دسترسی من به سرور بانکه .
حالا اگر کسی که اختیار سرور رو داره بخواد اقدامی رو انجام نده و اعمال حاکمیت کنه عملا قدرت دسته اونه و احدی از کاربرای شبکه قدرتی ندارن و نمیتونن کاری از پیش ببرن و مجبورا به این اعمال حاکمیتی تن بدن .
از این رو بلاک چین اومده که این حاکمیتها این واسطهها رو برداره و قدرت رو از دست یه نهاد خارج کنه و به دست مردم برسونه .
تو بلاک چین هیچ تمرکزی وجود نداره همه کاربرای سیستم اطلاعاتشون و سطح دسترسی هاشون به یه اندازه توزیع شده و این باعث شفافیت سرعت و چالاکی بالاو دسترسی به شبکه و اطلاعات میشه .
علت شهرت بیت کوین بر روی بستر بلاک چین
حالا خوبه بدونین بیت کوین برای این خیلی مشهور و مطرح شد چون اولین پیمنت پراسسور منعطف دنیا بود که بدون هیچ رئیسی میتونست تمام کارهای تراکنش مالی جهان رو فارغ از مرزهای سیاسی انجام بده و خب به نظر من اتفاق بسیار مهمی هم بود که سال 2009 رقم خورد .
بلاک چین چگونه کار می کند
سیستم بلاک چین پی تو پیه یعنی پی یر تو پی یر یعنی همتا به همتاس که باعث حذف شدن واسطه ها میشه و چون غیر متمرکزه امکان کنترل و اعمال حاکمیت بهش وجود نداره و نمیشه بهش زور گفت و هیچ اتفاق پشت پرده ای هم نداره ، در نتیجه شفافیت بسیار بالایی داره و این قدرت رو داره که در آینده پایه های پولی جهان رو تغییر بده .
تا اینجا تصمیم این بود که یه بیگ پیکچر یه تصویر کلی از بلاک چین بهتون بدم در ادامه این مقاله مفصل تر در رابطه با بلاک چین و زیرو زبرش باهاتون صحبت می کنم.
بلاک چه کاری برای ارزهای دیجیتال انجام میده؟
بلاک چین یک روش ثبت داده به صورت دسنترال یا غیر متمرکز و توزیع شده ست .
یعنی همه نودها یا ماینرها که در زنجیره بلاک چین در حال فعالیتن همه افرادی که در حال استفاده کردن از بلاک چین هستند به یه سطح از اطلاعات دسترسی دارن .
همونطور که قبلا هم گفتم بلاک چین پییر تو پییر هستش یعنی همتا به همتا ، یعنی هیچ واسطهای این میون نیست .
فرض کنین ما توی یه روستا هستیم که که تمامی تبادلات مردم روستا به دست یه کدخدایی توی یه دفتر نوشته میشه مثلا من مهدی بندری به شما یه میلیون تومن بدهکارم و شما به یه بابایه دیگه پونصد هزار تومن بدهکارین .
حالا فرض کنین که اون کدخدا بخواد تو دفتر دستکاری کنه یا یه تقلبی انجام بده مثلا به نفع خودش یا آشناهاش دفتر رو تنظیم کنه یا اصلا بگه آقا امروز حال ندارم اطلاعات مبادله ی شما رو ثبت نمی کنم .
حالا همینو بیارین روی یه مقیاس بزرگ تبادلات مالی اینجاست که میبینین چه ریسک بزرگی متوجه این نوع تبادلات هست .
بهتر از من میدونین که ما همه تبادلاتمون رو بر اساس اعتماد انجام میدیم مثلا توی شبکه بانکی ما با اعتماد کردن به بانک داریم مبادلاتمون رو انجام میدیم که تجربیات تلخیم روی موسسات مالی زیادی هم تجربه کردیم و سرمایههای خیلی از مردم مثل خانواده خود من از بین رفت .
ضمنا ریسک دیگه اینه که عموما اطلاعات حسابها و بانکها روی سرورهای مرکزی ثبت میشن که خب این تمرکز کار رو برای هکرها و افراد سودجو راحت می کنه .
ولی توی سیستم بلاک چین با این همچین شرایط روبرو پر ریسکی روبرو نیستم و یه سیستم کاملا غیر متمرکز و توزیع پیشروی ماست که کار رو برای هکرها به شدت سخت و حتی شاید بگم نا ممکن میکنه و همین موضوع باعث افزایش امنیت این شبکه و تبادلاتش میشه و دیگه کدخدایی این وسط نیست که بخواد سلیقه ای رفتار کنه .
هش و هشینگ چیست و چه کاربردی برای بلاک چین دارد؟
یک از دلایل امنیت شبکه ویژگی هشینگ روی بستر بلاک چینه، هش به معادله و شیوه رمز گذاری اطلاعات بر بستر بلاک چین میگن ، من هش رو تشبیه میکنم به یه چرخ گوشت، اگر ما یک کیلو گوشت داشته باشیم به محضی که اونو وارد چرخ گوش کنیم از طرف دیگه گوشت چرخش شده بهمون میده و بهتر از من میدونین که اگر گوشت چرخ کنیم دیگه نمیتونیم اونو به گوشت سالم اولیه تبدیل کنیم یعنی این مسیر کاملا یکطرفست .
تابع هش توی بلاک چین کارش همینه یعنی رمز نگاری یک طرفه داده یعنی اگر ما اطلاعاتی رو به تابع هش وارد کنیم هش اونا رو کدگذاری می کنه و کدهایی شامل حروف اعداد رو برای ما ایجاد میکنه و قفل شکنی به اصطلاح برگشت از مسیر این هشینگ یا چرخ گوشت تقریبا نا ممکنه یعنی برای برگشتش ما به نیرو و انرژی جهت پردازش یا دیکریپت کردنش نیاز داریم که بیشتر از نیروی خورشیده ، که تو تئوری روی کاغذ شاید شدنی به نظر برسه ولی در عمل نشدنی هست پس هشینگ بر بستر بلاک چین وظیفه کد گذاری اطلاعت ورودی رو به صورت یک طرفه داره که همین موضوع امنیت مبادلات رو تضمین میکنه .
تابع هشینگ بیت کوین چگونه رفتار می کند؟
تابع هشی که بیت کوین ازش استفاده میکنه تابع هش SHA 256 این یه تابع اپن سورسه که میتونین تو وب سرچ کنین ببینین که یه تابع هشتاد مرحله ایه ، یعنی به صورت هشتاد مرحله یه دیتا یه داده رو هش یا رمز گذاری می کنه .
یعنی دیتای اول رو یه بار میگیره هش میکنه یعنی رمز گذاری یا مثال گوشت رو یادتون بیاد یه بار از چرخ گوشت رد میکنه و دوباره گوشت چرخ شده رو باز چرخ میکنه ، پس رمز گذاریو تا هشتاد مرحله انجام میده .
تابع هش هر اطلاعاتی رو حالا یه عدد یه جمله یه فرمول یه کتاب هر چیزی رو برای شما هش می کنه یعنی رمز نگاری می کنه و اونا رو تبدیل میکنه به مثلا یه رشته سی کرکتری از اعداد و حروف بی معنی .
پس ما با این رمز نگاری می تونیم مطمئن شیم که اطلاعاتمون روی بستر بلاک چین محفوظ میمونه و همین امنیته که ارزش ارزهای دیجیتال رو مشخص می کنه .
تعداد بیت کوین از اون چیزی که فکر می کنین کمتره
احتمالا توی ویدئوهای قبلی واژه نودها یا گرهها تو بلاک چین رو زیاد شنیدین .
نودها افراد یا بهتره بگیم ماینرهایی هستن توی شبکه که وظیفه نظارت و تایید تراکنشها رو بر عهده دارن و عملا ثبت بلاکهای تراکنشها تو بلاک چین رو نودها انجام میدن .
خب حالا سوال پیش میاد بلاکها در بلاک چین چی هستن ؟
یک بلاک مجموعهای از تراکنشهاس که توسط یه نود تایید و بررسی و بعد از حل هش پازل به بلاکهای بعدی اضافه میشه به عنوان نمونه شما بلاکها رو مثل برگ کاغذ در نظر بگیرید هر بلاک با یه زنجیر به بلاک یا برگ کاغذهای قبلی وصله .
پس هر بلاک که هر ده دقیقه ثبتو حل میشه با بلاکهای قبلی خودش متصل خواهد شد .
جالبه بدونین بلاکی که امروز ثبت میشه اطلاعات تمامی بلاکهای قبلی رو تو خودش داره اینطوری شما میتونین از گذشته اون دارایی اطلاعات کسب کنین .
هر بلاک در شبکهها و بلاک چینهای مختلف میتونن حجمهای مختلفی داشته باشن که برای بیت کوین این مقدار یک مگابایته .
همنطوری که میدونین تعداد کل بیت کوینها محدوده و مقدار کل اون بیست و یک میلیونه و تو این لحظهای که دارم این ویدئو رو برای شما عزیزانم ضبط می کنم تعداد 18,754,281 از بیت کوینها ماین شده و در دست ما مردم در حال مبادلس و حدود سه میلیون دویست و چهلو پنج هزار تای دیگه باقی مونده که تا سال 2141 ماین خواهد شد .
هر 210 هزار بلاک پاداش ثبت بلاکها نصف میشه که این عدد یه چیزی میشه حدود سه و نیم تا چهار سال از نظر زمانی .
هاوینگ بعدی یا نصف شدن پاداش بعدی حدودا سال 2024 صورت میگیره و از سال حدودا 2040 به بعد دیگه کسی بیت کوین استخراج نمی کنه بلکه ساتوشی ماین خواهن کرد .
همنطور که گفتم ساتوشی واحد خرد بیت کوینه مثل سنت که واحد خرد دلاره که هر صد میلیون ساتوشی میشه یه بیت کوین .
در اثر اقبال عمومی و کم شدن پاداش ماین بیت کوین قطعا این طلای دیجیتال اعداد ارقام بالایی رو به خودش میبینه چون میدونین که هر چی که کمیاب میشه ارزشش بیشتر خواهد شد .
خیلی خوبه بدونین که ما حدود سه میلیون بر اساس برخی تخمینها تا هفت میلیون بیت کوین داریم که مفقود شدن یعنی صاحبینشون دیگه دسترسی به اونا ندارن .
در حقیقت آدرس ولتهایی هستن که حدودا این مقدار بیتکوین داخلشونه که تا حالا اصلا تراکنشی نداشتن و از روز عزل دارایی هاشون فریز شده احتمال زیادیم میره اینها دسترسی بهشون نباشه چون خیلیها اون اوایل که قیمت بیت کوین پایین بود در نگهداری اطلاعات ولتها سهل انگاری میکردندو اوایل که پیپر ولتها باب بوده این داده رو کاغذ ثبت میشده و خب طبیعیه احتمال مفقودی هم خیلی بالا میرهو دادههای دسترسی ولتها از بین رفته و این بیت کوینها و داراییها تو شبکه بلاک چینشون فیریز شدن .
خب این موضوع داره به ما میگه بازم تعداد بیت کوینها از مقداری که ما تصور میکنیم هم کمتره که خوب این کمیابی خودش ارزش اون دارایی رو طبیعتا افزایش میده .
یه زمانی توی اون ابتدای پیدایش بیت کوین تعداد ماینرها تو شبکه کمو خب ارزش بیت کوین هم خیلی پایین بود از این رو سختی شبکه برای حل کردن معمای هش به قدری پایین بود که با چندتا لپتاپ معمولی هم توی اون ایام میشد تا چندتا بیت کوین روزانه ماین کرد ولی خب در گذر زمانو با ارزشمند شدن بیت کوین ماینرهای بیشتری به شبکه اضافه شدن که توان پردازشی رو بالا بردن . همین موضوع باعث میشه شبکه هر 14 روز یه بار میزان سختی پردازشو ریتارگت کنه و مناسب با میزان توان پردازشی سختی شبکه رو کالیبره میکنه .
شاید تا اینجا براتون سوال پیش اومده باشه حالا چطوری پاداش ماین توضیع میشه ؟
همنطوری که میدونین شبکه به هر کسی که زودتر معمای هش رو حل کنه پاداش میده فرض کنین من معمایی رو برا چند نفر میگم و جایزهای هم براش در نظر گرفتم خب جایزه به کی میرسه مسلما به اونی که بتونه زودتر معما رو حل کنه .
و عملا تلاشهایی که بقیه افراد میکنن حتی اگر چند ثانیه دیرتر به جواب معما برسن بدون ریوارد یا جایزه میمونه .
پس فقط یه نفره که اون جایزه رو میبره .
توی بلاک چین بیت کوین هم همینطوره جایزه به اونی میرسه که زودتر بتونه جواب رو بگه حالا شاید یکم غیر عادلانه به نظر بیاد ولی شیوههایی هست که میتونه ماین رو عادلانهتر کنه که در آینده بهتون اونها رو آموزش خواهم داد .
سفر به قلب بلاک چین
خب تا الان با کلیات بلاک چین آشنا شدیم از این جا به بعد تصمیم دارم تا به قلب بلاک چین ببرمتون در ادامه همراه هم قراره که موضوع هشینگ اطلاعات روی بلاک چین رو بررسی کنیم .
توی سیستم توزیع شده داده یا بلاک چین ما اطلاعات زیادی داریم که با هشینگ یا رمزگذاری کردنشون امنیت اطلاعات رو تو شبکه میتونیم بالا ببریم .
تابع هش یه فرمول ریاضیه که فارغ از مقدارو میزان اطلاعات وارد شده بهش یه رشتهی 30 کرکتری از اعداد حروف رو به ما تحویل میده .
جادوی تابع هش اینجاست که اگر من دو کلمه بهش دیتا بدم مثلا مهدی بندری اونو برای ما تبدیل به 30 کرکتر رمز گزاری میکنه و اگر دویست هزار کلمه به قدر یه کتاب قطور هم بهش دیتا بدم بازم اونو به یه رشتهای از اعدادو حروف 30 کرکتری میکنه .
خب تابعی که برای بیت کوین استفاده میشه sha 256 هست که از اختصار سه کلمه سکیور هش الگوریتم ساخته شده به معنای تابع رمز گزاری امن ولی ما توابع هش دیگهای هم داریم مثل md5 که دارای پیچیدگی کمتریه ویا تابع SHA512 که دارای پیچیدگی بیشتریه .
خب یه مدت بحث رمزشکنی این تابع هش مطرح بود که میگفتن کامپیوترهای کوانتومی هستند که امکان شکستن رمز نگاری این توابع رو دارند ولی راستشو بخواین تو تئوری شاید شدنی به نظر بیاد ولی این موضوع که یه سوپر کامپیوتر میلیارد دلاری رو برای این موضوع قرار داد از نظر هزینه و اصطحلاک منتطقی و عقلانی نیست .
مدتی بود اخبار از این دست بچه هایی که توی دنیای رمز ارزها فعالیت می کردنو ترسونده بود خب طبیعی که هر چقدر توان پردازش کامپیوتر ها افزایش پیدا کنه این موضوع خطری برای توابع هش به حساب میاد و طبیعی که باید هشینگ هم خودشو به روز و کارآمدتر کنه برای همینه که هر چند وقت یکبار تابع هشینگ جدید وارد دنیای محاسبات میشه .
یکی از ویژگی های تابع هش اینه که قطعیه ، فرض کنین که من یه رشته 20 کرکتری از حروف اعداد رمز نگاری رو دارم اگر من بخشی از اطلاعات ورودی به تابع هش رو تغییر بدم مثل حرف اول کلمه اولو بزرگش کنم .
این موضوع باعث میشه که خروجی یعنی اون رشته 20 کرکتری که رمزنگاری شدم تغییر کنه و کاملا عوض شه ، که این قطعیت و صد البته حساسیت تابع هش رو به ما میرسونه .
یکی دیگه از ویژگیهای توابع هش سرعت عمل و چابکی و سرعت اونها در رمز گذاریه ، یعنی به مجردی که بهش اطلاعاتی رو وارد میکنیم سریع هشینگ رو در کسری از ثانیه انجام میده .
از جمله ویژگی های تابع هش اینه که تصادفیه یعنی با هیچ ربات یا سیستمی نمیشه اونو پیشبینی کردو بهش مسلط شد که خب این موضوع تصادفی بودنه که باعث ایجاد امنیت زیاد روی بلاک چین شده و احتمال تقلب رو به صفر رسونده .
یکی از چالش هایی که بشر همیشه با اون دستو پنجه نرم میکنه موضوع تقلبو جعله ، مثل جعل اسناد هویتی مدارک تحصیلی که اگر این اطلاعات رو بستر بلاک چین قرار بگیره و هشو رمز گذاری بشه دیگه نگرانی از تقلب جعل اسناد پیش نمیاد چون داده های هش شده همنطوری که گفتم خدمتتون به تغییر بسیار حساسن و اگر تغییری صورت بگیره همه از این موضوع که فردی دستکاری رو این اطلاعات داشته آگاه میشن .
برای هشینگ دیتا روی بستر بلاک چین ما پنج شیوه متداول رو در اختیار داریم
- اولین شیوه هشینگ سادس یعنی ما دادهای رو به تابع هش میدیمو تابع به ما رشتهای از حروف اعداد هش شده میده .
- نوع دوم هشینگ مکرره یعنی ما یه دادهای رو میدیم به تابع هشو یه رشته رمز نگاری شده بهمون میده و دوباره این رشته رمز نگاری رو ما میدیم به هش و یه هشینگ دیگهای رو برامون انجام میده ،که ما به این میگیم رمز نگاری مکرر یعنی ما اون دیتای رمز نگاری شده رو باز هش میکنیم .
- روش سوم رو بهش میگن هشینگ ترکیبی به این شکل که تو این شرایط ما دوتا دیتا مثلا دیتای الف و دیتای ب رو میدیم به تابع هش تا با ترکیبشون بهمون یه رشتهای رمز نگاری شده رو بده که بهش میگیم هشینگ ترکیبی .
- روش چهارم هشینگ مستمره به این ترتیب که ما دوتا دیتا داریم دیتای یکو دو ،اول دیتای یکو میایم هش میکنیم بعد نتیجه رمز نگاری شده رو با دیتای دوم ترکیب میکنیم و مجدد اونو هش میکنیم تا نتیجه رمز نگاری شده دوم به دست بیاد .
- روش پنجم هشینگ هش سلسله مراتبیه به این ترتیب که دیتای یکو هش می کنیم یه نتیجه ای رو میده دیتای دو رو هش می کنیم یه نتیجه دیگه ای میده این دوتا نتیجه رو مجددا با هم هش میکنیم که نتیجه بعدی رو بهمون میده .
بلاک چین عمدتا از این شیوه اخری برای هش استفاده میکنه تا به حداکثر میزان امنیت دست پیدا بشه .
اصطلاح دیگه ای که لازمه اینجا اون رو بشناسین عبارت هش رفرنسه ،هش رفرنس آخرین نتیجهای که بعد از هشینگ به دست میاریم .
مثلا تصور کنین که ما به شیوه هشینگ مستمر کلی دیتا رو گرفته باشیم و هش کنیم یعنی اطلاعات هش رو مداوم پشت هم هش کنیم اون نتیجه پایانی یا رمز نگاری آخر رو که باهاش روبرو میشیمو بهش میگیم هش رفرنس .
پس هش رفرنس نتیجه کلی از هش شدنهایی مستمر پشت هم و آخرین رشته رمز نگاری شده ای که در اختیارمونه و از اونجایی که تابع هش به تغییرات بسیار حساسه اگر هر کودم از این دیتاهای قبلی که هش شدن تغییر کنن نتیجه هش رفرنس هم تغییر میکنه .
پس هش رفرنس به عنوان یه راهنما برای فهم اینه که آیا تغییری در دادهها صورت گرفته یا نه میتونه مورد استفاده قرار بگیره ، ما برای توابع هش از دو الگو استفاده میکنیم یکی الگوی زنجیرهای و دیگری الگوی درختی .
الگوی زنجیرهای زمانی استفاده میشه که ما میخوایم در طول زمان دادههایی داشته باشیم و این اطلاعات در طول زمان اضافه بشه
پس به این ترتیب ما یه دادهای رو میدیم به هش تا اولین بلاکمون شکل بگیره نتیجه اولین بلاکو که مثلا بهش میگیم ایکس 1 رو با دیتای بعدی ترکیب و مجددا هشو نتیجه دوم به دست میاد که بهش می گیم ایکس 2 ، حالا ایکس 2 رو با دیتای بعدی ترکیب و هش میکنیم تا ایکس 3 به وجود بیاد و این مسیر رو به همین ترتیب به صورت زنجیرهای جلو میبریم .
خب پس اینطوری ما از اولین بلاک به بعد هش رفرنس داریم و امکان داره مثلا ما یه هش رفرنس داشته باشیم برای 7 سال گذشته و تعداد زیادی بلاک باشه .
روش بعدی شیوه درخت مرکل یا مرکل تریه خب ما توی این مدل دادمونو میدیم به تابع هشو بهمون ایکس 1 رو میده ، داده دوممون رو میدیم بهمون ایکس 2 رو میده ، این دوتا ایکس 1 و 2 با هم ترکیب می کنیم و بهمون یه ایکس 3 ای رو میده .
حالا از این طرف درخت یه داده 3 و داده 4 داریم که در نهایت بهمون یک ایکس 3 و ایکس 4 رو میده و در نهایت این نتیجه ها باز هم با هم ترکیب میشن و یه ایکس 6 رو بهمون میدن و این ایکس 6 با اون ایکس 3 ترکیب و هش و این مسیر اینقدر انجام میشه تا اون هش رفرنسمون رو بهمون بده .
پس همنطوری که دیدین مزیت مدل هشینگ مرکل تری اینه که میشه حجم زیادی از دیتا رو میشه باهاش هشو رمز نگاری کرد و در نهایت هش رفرنس رو استخراج .
ماینرها چطور معمای هش رو حل می کنن
همنطوری که تا اینجا فهمیدین هش پازل معمای مهمی که ماینرها اونو حلو پاداششون رو به خاطر حل همین پازل دریافت میکنن
سوال مهم ماینرها حالا چطور این پازل رو حل میکنند ؟
به عنوان نمونه فرض کنین که ما با یه موبایل رو برو هستیم که رمز عبوری داره و این رمز عبور 6 کرکتریه ، یعنی سختی شبکه 6 رقمیه ، پس ما هر چقدر سختی شبکمون میره بالا یعنی تعداد ارقامو کرکترهای این رمز رو داریم افزایش میدیم ،که این یعنی بزرگتر شدن اون رمز و افزایش میزان احتمالات .
از این رو طبیعیه که زمان بیشتری هم برای حدس زدن صرف میشه ، یعنی ما اگر یه کد هش 6 رقمی داشته باشیمو یه 30 رقمی ، قطعا احتمال یافتن اون 30 رقم از نظر زمانی بسیار بسیار سخت از اون 6 رقمیس خب تو این شرایط ماینرها میان اینقدر اعداد مختلف رو حدس میزنن تا یکیشون درست در بیاد .
یعنی ما دیتایی داشتیم که با هش رمز گزاریش کردیم و یه کد مثلا 6 رقمی رمزنگاری شده داریم پس قراره ماینرها او کد رو به صورت تصادفی پیدا کنند .
حالا ماینرها شروع میکنن این اعداد رو وارد کردن مثلا 123456 یا 111111 یا 654321 و اینقدر این کارو انجام میدن تا جوابو به دست بیارن خب اینطوری امکان داره جواب هش ماه طول بکشه حالا حالا تصور کنین به این اعداد حروفم اضافه بشه خب مسلما احتمالاتو زیادتر میکنه که به قدرت پردازش خیلی بیشتری هم نیازه .
اینطوری میشه که ماینرها میان تو شبکه و توان پردازششونو برای حل کردن این معما صرف میکنن و در مقابل این موضوع پاداش دریافت می کنن .
یه هش پازل از چند عنصر تشکیل شده یکی اون دیتایی که باید رمز گذاری شه و باید بدون تغییر و ثابت بمونه .
موضوع بعد نانسه nonceدر حقیقت ناسن یه متغییره که به دیتای اصلی اضافه میشه و بعد از رمز گذاری یه رشتهای از اعداد یا حروف رو به ما میده که اصطلاحا بهشم میگیم هش ولیو یا ارزش هش .
در حقیقت نانس یه متغییره که به صورت رندم تغییر میکنه و با اضافه شدن به دیتای اصلی امنیت رمز گذاری رو افزایش میده پس هر بلاکی که تو شبکه تولید میشه یه نانس تصادفی و متفاوتی داره تا بتونه امنیت هشینگ رو تو بلاک چین افزایش بده .